Kuinka pikavippi perutaan

Pikavippi kuulostaa monesti varsin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Se on helppo, nopea ja saattaa auttaa suuresti yllättävän rahantarpeen sattuessa. Ehkä helppoutensa vuoksi moni tuleekin katumapäälle siinä vaiheessa, kun vippiraha on jo mahdollisesti kilahtanut tilille. Takaisinmaksu korkoineen voikin olla vielä isompi kolaus lompakolle, kuin tässä hetkessä vallitseva rahapula. Kuinka toimia, jos vipin haluaakin peruuttaa ja onko se ylipäätänsä mahdollista?

Hyvinä uutisina hätäisille vippailijoille kerrottakoon, että myös pikavippejä koskee kuluttajasuojalaki, jonka mukaan sinulla on 14 päivää aikaa perua sopimus. Pikavipit kuuluvat etäluottoihin ja tällöin kuluttajan suojana on laki, joka pitää huolen siitä, että luotonmyöntäjä ei voi vaatia kohtuuttomuuksia, vaan antaa reilut pelisäännöt myös tässä tapauksessa.

Sopimusehdoissa on mainittu käytäntö koskien myös perumistapauksia. Yleensä aina perumisilmoitus on annettava kirjallisesti, joko sähköpostilla tai kirjepostilla. Ilmoitukseen liitetään tarvittavat tiedot, kuten nimi, henkilötunnus ja vapaamuotoinen, lyhyt, selkeästi muotoiltu ilmoitus perumisesta. Päivämäärä ja paikka ovat myös tärkeä merkitä.

Ehdot saattavat jonkin verran vaihdella eri luotonantajilla, mutta pääasiassa homma hoituu yleensä pelkällä ilmoituksella.

Peruminen on siis käytännössä lähes yhtä helppoa, kuin itse vipin saaminenkin. Siitä huolimatta, se aiheuttaa molemmille osapuolille niin sanotusti turhaa työtä, eikä lainanmyöntäjä useinkaan näe tätä vaivaa täysin ilmaiseksi. Vaikka laki pitääkin huolen kuluttajan oikeuksista, on vippifirmalla kuitenkin oikeus periä korvauksia. Kannattaakin huolellisesti perehtyä lainaehtoihin jo vippiä suunnitellessa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Usein lainayhtiöt perivät korkoa ajalta, jonka raha on uinunut tililläsi. Peruutus kannattaa siis tehdä jo varsin pian rahojen vastaanottamisesta, eikä odotella viime hetkille asti. Epäröinti voikin siis tulla kalliiksi.

Myös peruutustapauksissa korko määräytyy yleensä todellisen vuosikoron mukaan. Todellista vuosikorkoa laskettaessa otetaan huomioon kaikki mahdolliset kulut lainaan liittyen. Tosin peruuttaessasi lainan, todelliseen vuosikorkoon ei silloin lasketa mukaan muun muassa tilin avaus- ja hoitomaksuja, jolloin maksettavaksesi jää ainoastaan korot. Osa luotontarjoajista perii todellisen vuosikoron sijasta nimellistä korkoa. Asiasta saat varmuuden lukemalla sopimuksen ehdot.

 

Tanskassa ja Norjassa on käytössä hieman erilaiset pikavippikäytännöt. Siellä esimerkiksi pikavipin hakijalle on säädetty pakollinen 48 tunnin harkinta-aika. Ennen lainarahan saamista, kuluttajan on vielä uudelleen vahvistettava halukkuutensa sopimukseen ja tässä kohtaa tarjotaan mahdollisuutta mielen muuttamiseen. Käytäntö tarjoaa lainanhakijalle lisää pohtimisaikaa ja näin vältytään turhilta koroilta. Tässä mielessä pikavippi tosin ei enää aja asiaansa nopeana ja helppona lainana. Kyseinen käytäntö koskee kuitenkin vain lyhyitä lainoja, eli takaisinmaksuajan ollessa alle 3 kuukautta. Vaikka lakeja laaditaan jatkuvasti, on niitä myös varsin helppo kiertää, mikäli osaa asiansa. Porsaanreikiä löytyy aina niitä etsiville. Pikavippifirmat ovatkin muuttuneet entistä ovelimmiksi, joten kuluttaja ei edelleenkään ole täysin turvassa huolimattomuus- tai väärinkäsitysvirheiltä, joilta välttyy ainoastaan lainaehdot huolellisesti lukemalla ja eri lainatarjouksia vertailemalla.

Pikavippailussa ei kuitenkaan ole mitään väärää tai vaarallista, kunhan tietää mistä tässä bisneksessä on kyse.