Mitä odottaa markkinoilta 2018

Sijoittaminen

Sijoittaminen tarkoittaa useimmiten erilaisten osakkeiden ostoa ja myyntiä, sen tarkoituksena on tehdä voittoa. Osakkeet voivat olla esimerkiksi julkisten osakeyhtiöiden osakkeita, joita on mahdollista ostaa pörssistä. Sijoittaminen on myös mahdollista tehdä warranteille, rahasto-osuuksille, johdannaisille, kiinteistöille tai raaka-aineille. Sijoittamisessa on tarkoitus sijoittaa johonkin, jonka arvon arvellaan nousevan seuraavina vuosina, jolloin siitä tienataan rahaa. Sijoittaminen on kuitenkin aina riski, eikä koskaan voi tietää varmasti minkä osakkeen arvo tulee nousemaan ja minkä laskemaan.

Yleensä yksityishenkilöiden sijoittaminen katsotaan pitkäaikaisena säästämisellä, jolla kertyy enemmän korkoa kuin pankin säästötilillä. Yleensä sijoitusten nousut kestävät monia vuosia, joten sijoittajan pitää olla erittäin pitkäjänteinen sijoittaessaan rahaa. Toisena sijoitusmuotona on tietenkin riskisijoitus, jossa arvo saattaa nousta pienessä ajassa isostikin. Tässä on kuitenkin aina isompi riski, että arvo ei nousekaan vaan sen sijaan alenee.

Yksi mielenkiintoinen sijoituskohde on talletus. Talletukset tehdään pankin tilille, jolloin talletus kerää vuosittain tietyn määrän korkoa. Tilejä on paljon erilaisia ja valikoima on laaja, näihin jokaiseen liittyy erilaisia sopimus- ja korkoehtoja, joihin kannattaa tutustua huolellisesti. Talletukset ovat myös matalan riskin sijoituksia, joten voittoa näille ei kauheasti kerry. Toinen sijoittamistyyppi taas on korkosijoitukset ja valuuttasijoitukset. Korkosijoittamien tarkoittaa sijoittamista, korkoihin eli toisin sanoen lainan antamista eri tahoille. Usein tahoina on pankit tai rahalaitokset. Tällöin lainan saaja käyttää rahan sijoittaakseen sen uudestaan ja ottaa vastuun luottotappiosta. Tämä on kaikkein alhaisimman riskin sijoitus talletuksen kanssa, koska lainan ottaja ottaa vastuun rahojen menettämisestä. Valuuttasijoituksella taas tarkoitetaan valuutan vaihtamista toiseen, jolloin odotetaan sen arvon nousevan ja sitä kautta saadaan sijoitukselle tuottoa.

Osakesijoittamien on kaikkein yleisin muoto ja myös kannattavin pitkällä tähtäimellä tehty sijoitus. Tällöin sijoitus tehdään eri yrityksien osakkaisiin, joiden arvellaan nousevan seuraavien vuosien aikana, jolloin sijoituksen arvo nousee. Sijoituksen riski vaihtelee summasta ja yrityksestä, yleensä suurempi riskisistä tienaa enemmän kuin alhaisemman riskin sijoituksista. Tähän sijoitukseen vaikuttaa pelkästään yrityksen tulevaisuus ja kuinka hyvin yritys loppupeleissä pärjää.

Sijoittamien on siis tosin sanoen loistava tapa säästää rahaa, nimittäin silloin säästöjen suuruus kasvaa jatkuvasti, joka tekee siitä kannattavaa. Tässä on vielä muutama vinkki aloittavalle sijoittajalle.

Muista että pörssisijoituksissa on paras voitto, mutta silloin kannattava sijoituksen aikatähtäin on vähintään kolmesta viiteen vuoteen, riippuen sijoituksesta. Nopean aikavälin sijoituksia ei taas pörssiin kannata tehdä ellei halua, että riskin osuus suurenee.

Rahastosijoittaminen on helpoin tapa aloittaa, silloin riski ei varsinaisesti ole sijoittajalla. Rahastoon sijoittamien on kuitenkin kallista ja sen hallinnoinnista joutuu maksamaan 2 prosenttia vuodessa.

Sijoittamisen hajauttamien kannattaa aina, silloin yhden sijoituksen pieleen meneminen ei pilaa kaikkia sijoituksiasi. Aikahajautus on myös hyvä tapa pitää sijoituksen turvassa, silloin osakkeita ja sijoituksia tehdään tasaisin väliajoin ja riski rahojen menettämiseen vähenee.

Lähde: https://www.easyfinance.fi/

https://www.hs.fi