Miten sijoittaa SpaceX:n?

SpaceX on vuonna 2002 perustettu yritys, joka valmistaa erilaisia avaruusteollisuuteen liittyviä tuotteita ja teknologioita. Sen pääkonttori sijaitsee Kalifornian Hawthornessa. Yrityksen on perustanut tunnettu teknologiavisionääri Elon Musk, jonka ultimaattisena keskipitkän ajan suunnitelmana ja tavoitteena on saada ihminen Marsin pinnalle vielä kymmenen vuoden sisällä.

Uudelleenkäytettävä avaruusraketti visioiden kärjessä

SpaceX:n suurin yleistavoite on rakentaa edullista ja uudelleenkäytettävää avaruusteknologiaa. Siinä missä raketit ovat tähän asti olleet kertakäyttöisiä ja äärimmäisen kalliita, teknisillä läpimurroilla raketteja voitaisiin käyttää tulevaisuudessa teknologian innovaatioiden ja ahkeran kehitystyön myötä uudestaan.

Suurin ongelma uudelleenkäyttöisten rakettien tuottamisessa ja käyttämisessä on niiden palauttaminen maan pinnalle – lukemattomia tonneja painavat alukset ja kantoraketit ovat perinteisesti rysähtäneet mereen tai aavikolle niin kovalla voimalla, että kaikki miljoonien arvoinen teknologia on ollut sen jälkeen käyttökelvotonta. Raketit ovat olleet aina niinsanottua kertakäyttötavaraa. Jos SpaceX tekee läpimurron ja onnistuu kehittämään kontrolloidusti ehjänä laskeutuvaa avaruusteknologiaa, se voi lyödä sellaiseen kultasuoneen, ettei ennen ole nähty.

SpaceX ei ole vielä listautunut – sijoittaminen hankalaa

SpaceX:n on hankala sijoittaa, sillä yritys ei ole listautunut pörssiin. Yritys ei myöskään tarjoa tapoja, joilla yrityksen osakkeita voisi ostaa muita reittejä pitkin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yksityissijoittajan on hyvin vaikea saada omistukseensa tää nörttipiireissä nopeasti legendaariseen asemaan noussutta yritystä.

Yksityissijoittaja voi toki ostaa yrityksiä, jotka taas osaltaan omistavat SpaceX:ää. Esimerkiksi Googlena paremmin tunnettu Alphabet Inc. omistaa yhdessä Fidelityn kanssa kymmenen prosenttia SpaceX:stä. Tämä on toki melko pieni suikale varsinaista pääyritystä, mutta silti yksi ainoista tavoista sijoittaa avaruusteknologiaa suunnittelevaan ja valmistavaan SpaceX:n.

Toinen tapa on epäsuora sijoittaminen yrityksiin, jotka hyötyisivät SpaceX:n onnistumisista. Jos innovaatiot ja visiot toteutuvat edes jossain määrin, monet yritykset hyötyvät epäsuorasti esimerkiksi edullisempien kustannusten muodossa. Esimerkkeinä voidaan mainita satellipuhelinverkko-operaattori Iridium, tietoliikennesatelliittiorganisaatio Eutelsat ja satelliittitietoliikenneyhtiö Inmarsat. Myös Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA hyötyisi varmasti teknisistä läpimurroista – teknologian saralla ei ole lainkaan poikkeuksellista, että uraauurtavat läpimurrot leviävät patenteista huolimatta muiden toimijoiden tuotteisiin ja tuotoksiin.

 

Legendaarisen teknonörtin yritys koittaa avaruudenvalloitusta yksityisin varoin

Teknopioneeri Elon Musk on tunnettu monista projekteistaan. Hän on sikariportaassa ja päävisionäärien sekä -kehittäjien joukossa niin SpaceX:ssä, Teslassa, OpenAI:ssa ja Neuralinkissä. Hän on perustanut myös yhdessä tai yksin SolarCity-, Zip2-, X.com-palvelut, joka tunnetaan nykyään paremmin nimellä PayPal. Musk perusti palvelun vuonna 1999 ja jo vuonna 2001 se nimettiin uudestaan PayPaliksi sen jälkeen, kun se oli yhdistänyt voimansa yhden pahimman kilpailijansa, Confinityn kanssa.

Miehitetty SpaceX:n Mars-missio jo vuonna 2024?

Yksi kovimmista tavoitteita mitä SpaceX:llä on, on ehdottomasti miehitetty Marsin missio. Se on ollut nokkamies Elon Muskin unelma jo vuosikausien ajan. Kyseessä on erittäin toiveikas ja jopa sinisilmäinen unelma, sillä esimerkiksi NASA suunnittelee lähettävänsä ensimmäiset ihmiset Marsin-missiolle vasta 2030-luvulla, kun SpaceX uhoaa saavansa ensimmäiset astronautit sinne jo vuonna 2024.

Tämä avaruuskisa eroaakin melkoisesti kuun valloituksesta – silloin tittelistä kilpailivat valtiot, nyt kunnian meinaa viedä yksityinen yritys.

Fakta on kuitenkin se, että NASA ja SpaceX hyötyvät toistensa teknisistä läpimurroista ja ovat monella tapaa naitettuna toisiinsa avaruustutkimuksen saralla. On vaikea nähdä, että esimerkiksi Marsin lento tehtäisiin puhtaasti toisen omilla välineillä ja asiantuntijuudella – yhteistyö on tieteellisessä yhteisössä aina lähellä, eivätkä avaruusteollisuus